Kelowna

A kanadai magyarságnak van jövője

 

Ezt bizonyitja az immár ötödik éve megrendezésre kerülő  kelownai Nyugat Kanadai Magyar Tábor. Naszák Szilvia KCSP ösztöndijasnak az az ötlete támadt, hogy kihasználva az Okanagan völgy éghajlatát és a tó Balatanhoz való hasonlóságát,  egy nyári tábort kezdeményezzen, melyre Saskatchewan, Alberta és British Columbi tartományokból, hat városból jöttek és jönnek még a mai nap is táborozók.  A szervezés lényege az volt, hogy bevonja a környéken élő fiatal magyar szülőket, akik tovább viszik a tábor szervezését és saját gyermekeikkel együtt résztvesznek a tábor programjaiban. A siker talán abban rejlik, hogy ebben a táborban nem csak gyermekek, de családok táboroznak, igy a gyermekek tesvéreikkel, szüleikkel együtt élvezhetik az öt napos együttlétet, az esti tábortüzek meghitt családias hangulatát , valamint napközben azokat az aktivitásokat  amiket a szülők találnak ki számukra. Itt a legkisebb gyermektől a teenegerekig táboroznak gyermekek, szüleikkel, nagyszüleikkel,  legtöbben pedig a család négylábú tagjait is elhozzák magukkal. Sátrakban, lakókocsikban laknak, de az étkezést, különösen a magyaros vacsorát közösen készitik el.

A tábor szeretetteljes, a gyermekekre és egymásra figyelő légkörében mindenki igyekszik csak magyarul beszélni, a napközben lévő foglalkozások feladatait is magyarul oldják meg a táborozók. Ez azért nagy dolog, mert a szülők többsége már második generációs magyar, a gyermekek pedig a harmadik generációhoz tartoznak.

A táborban hallottam, hogy az egyik család idén a tábor előtt közös nyaraláson vett részt néhány nevezetesebb spanyol és francia tengerparti városban. A tizenéves gyerekeket nem nyűgözte le a sok európai látvány, ehelyett naponta megkérdezték „mikor megyünk már a táborba”.  A kedves történetekhez tartozik az is, hogy amikor az akadályverseny egyik megfejtendő  feladata az volt, hogy egy jelszót tegyenek össze a gyerekek magyar szavak kezdőbetüjéből, megérdezték tőlük, hogy  mondják  magyarul, hogy „orange”. A válasz azonnal jött a gyerekek szájából , egyszerre kiabálták, hogy „narancs”. Na akkor milyen betüvel kezdődik a narancs?- volt a következő kérdés, amire gondolkodás nélkül a gyerekek egyöntetűen válaszolták - „OOOOOO”.

 

A tábor a festőien szép Okanagan tó partján, 40 km-re Kelowna városától, a Fintry tartományi park három táborhelyén található, mely második éve a tábor új helyszinének számit.  A foglalás a teljes összeg kifizetésével történik, amit egy évre előre kell megtenni. Ezzel garantálva van a tábor helye, mely költséget immár negyedik éve a Kanadai Magyar Kullturális Tanács fedezi.

 

Az akadályverseny mellett a táborban népánc oktatás is folyik, sőt palacsinta sütés is, ahol a gyermekeket arra tanitottuk, hogy kell a levegőbe feldobva átforditani a palacsintát. Volt kavicsfestés, meseolvasás, vizicsata, napi strandolás, csónakázás, úszás és kutyasétáltatás.

A táborban lakó Lecsó nevű vizsla volt az oka annak, hogy nem főzhettünk lecsót vacsorára, mert a gyerekek meghökkenve tiltakoztak azellen, hogy Lecsót bográcsba tegyük, nem értve azt, hogy mi csak kolbásszal akartuk elkésziteni ezt a finom magyaros ételt, amihez a magyar paprika hiánya miatt Brit Kolumbián kivül bizony más tartományokban ritkábban juthatnak a kanadai magyar emberek. Igy négylábú barátunkra való tekintettel paprikáskrumpli lett a lecsó helyett.

 

Jó volt a hétvégét régi barátok között tölteni. Meghallgatni mi az amit szeretnének, mi az amit jónak látnak, mi az amit kihivásnak vesznek. Öröm volt látni elsőkézből mitől olyan sikeres ez az önszervező Nyugat Kanadai Magyar Tábor mely nyaranta több, mint 100 embernek biztosit több évre szóló élményt.

 

Büszkék vagyunk a kezdeményezésre, mely a KCSP program erejét és közösségépitő hatását bizonyitja.  Szeretjük ahogy a tábort vezető szülők  bánnak a táborban saját  és egymás gyermekeivel, ahogy ápolják a magyarságtudatot és ahogy évről évre bebizonyitják mi az igazi barátság és mi az összetartozás.

Ünnepi megemlékezés az Okanagani Magyar Házban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen részt vett és ünnepi beszédet mondott Ódor Bálint nagykövet. Az ünnepség előtt a nagykövetség munkatársai kihelyezett konzuli napot tartottak Kelownában. Okanagani Magyar Ház