Megavers a diaszpórában - a világ legnagyobb szavalóversenye

A MegaVers a Diaszpórában a Kárpát-medencében és a tengerentúlon élő magyar fiatalok szavalóversenye. Az internetnek köszönhetően az óriási távolságok ellenére megismerhetjük egymást és felfedezhetjük a magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. A költészet ugyanis összeköt és egy új közösséget alkot, éljünk bárhol is a világon.

A MegaVers a Diaszpórában versenyt a Szolnok TV MegaVers elnevezésű kezdeményezése alapján indította útjára Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai és a KMKT elnöke. Az első MegaVers a Diaszpórában verseny szervezését nagyrészt Losonc Csongor, a Kőrösi Csoma Sándor Program 2016. évi torontói ösztöndíjasa vállalta, aki az eredeti ötletet a Dél-Ontárió hétvégi magyar iskolái által szervezett tradicionális szavalóverseny tapasztalataival és szabályaival bővítette.

Első versenyünkre közel százan jelentkeztek, nemcsak Kanadából, de az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új Zélandról és Braziliából is. 

A nyerteseket egy magyarországi szakmai zsűri választotta ki, melynek elnökségét Pozsgai Zsolt író, film- és szinházrendező vállalta. A verseny fővédnökének Palkovits Valér főkonzult kértük fel.

Felhívás 2020

Jelentkezési lap 2020