• Canadian Hungarian Heritage Council

Kanadai Magyar Regionális KCSP Konferencia

Niagara Falls, 2019. május 18-19.

Ezen a hétvégén a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Diaszpóra Tanács szervezésében nagy sikerrel tartottuk meg a Körösi Csoma Sándor (KCSP) program kanadai regionális zárókonferenciáját és az elsõ regionális hétvégi iskolák tanárainak konferenciáját.

Kanada legszebb magyarháza, a niagarai Árpàd Ház adott otthont az eseményeknek. A közel 100 résztvevõt gazdag program várta. Az ösztöndíjasok beszámoltak arról, ki miben segítette a kanadai magyar szervezetek munkáját, milyen elvárásokkal jöttek és abból mit valósítottak meg, de azt is megtudhattuk õk mivel gazdagodtak a kilenc hónap alatt.

Köszönet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága két küldöttének, Hajnal Virág főosztaályvezető asszonynak és Debreceni Toth Gabriella poliitikai referensnek, hogy eljöttek hozzánk és elhozták Potápi Árpád államtitkár úr üdvözletét, valamint informatív előadásukkal emelték a konferencia színvonalát.

Külön köszönet a Miniszterelnökségnek, hogy hét évvel ezelõtt beindította a Kőrösi Csoma Programot, mellyel a Nemzetpolitikai Államtitkárság egy sikeres és lerombolhatatlan hidat építhetett Magyarország és a diaszpóra magyarsága között.

Köszönet Wurst Erzsébetnek, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének kultúrreferensének, valamint a Kaláka Klub elnökének és Lampert Bálintnak, a Széchényi István Egyetem, Apáczai Kar, Tanitó- és Tanárkéző kar tanársegédjének, hogy eljöttek hozzánk és segítették Huber Enikő, a tanári konferencia szervezőjének munkáját.

Külön hálámat fejezem ki Szőke János házigazdánknak, a KMKT regionális alelnökének, Szőke Gittának és Maggie-nek a pazarul berendezett teremért, a gyönyörűen tálalt, finom ételekért és a szívélyes vendéglátás maradandó élményéért.

Szeretném megköszönni az ottawai nagykövetség és a torontói főkonzulátus jelenlétét. Köszönjük Ódor Bálint nagykövet úrnak, Palkovits Valér főkonzul úrnak, Bodnár Gergely és Laky Takács Péter közösségi diplomatáknak, hogy részt vettek ezen a konferencián és értékes hozzászólásaikkal, előadásaikkal gazdagították azt.

Köszönöm a KCSP ösztöndíjasoknak, különösen Bodnár Erikának (Niagara Falls, Welland), valamint Csibi Balázsnak (Torontó) és Kollár Máténak (Edmonton) a szervezésben való részvételt, a mentoroknak a kilenc hónap gondoskodást, mely, mint hallhattuk, sokszor igazi szoros barátsággá szövõdik.

Köszönjük a kanadai (MAG TV) és a magyar Hír Tv jelenlétét és köszönöm Kralovanszky Balázsnak (Torontó), hogy fotóival megörökítette és "visszaadta" a konferencia baráti hangulatát.

Ezen a hétvégén újra fogalmazhattuk Wass Albert diaszpórára vonatkoztatható szavait, melyek szerint: “Együtt erõ vagyunk, szerteszét gyöngeség”

Köszönjük a mérhetetlen támogatást, mely erőt és értelmet ad munkánknak!

Egy ilyen pozitiv hangú esemény, mely hatékony és produktív munkát igazol, nem csak az egymáshoz, de Magyarországhoz való kötődésünket is nagyban erősíti.

Szenthe Anna

elnök13 views0 comments

Recent Posts

See All